понеделник, 30 септември 2013 г.

Семинар „В света на занаятите” организира читалище „Умение- 2003”

 Тридневен семинар „В света на занаятите” в Трявна проведе читалище “Умение-2003” с участниците в проект “Доброволческа работилница за идеи и изкуство-ІІ”. Инициативата на младите доброволчески екипи на читалището се финансира от Национален център “Европейски младежки програми и инициативи” по Националната програма за младежта, подпрограма „Младежко доброволчество и участие в доброволчески инициативи”.
20-те участника, сред които бивши и настоящи възпитаници на ДДЛРГ „Юрий Гагарин” и доброволци от клубните форми на читалище “Умение-2003”, посетиха Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа”. В дискусията с преподаватели и ученици, ямболските младежи се запознаха с обучението по художествена обработка на дърво, представиха резултатите от първата фаза на проекта „Доброволческа работилница за идеи и изкуство” и целите на новата си инициатива.
По време на обиколката на уличката на занаятите „Петко Рачов Славейков” имаха възможност пряко да се запознаят с местни дърворезбари и с условията за обучение на чирак и калфа. Майсторите не скриха от тях горчивините на професията си – уникалните им творби да висят с години на стелажите, без да си намерят подходящи купувачи. Но пък и обясниха, че в работилниците им често се случва като обикновени клиенти да влязат заможни хора с високи постове, като бившия американски посланик Джеймс Пардю, например, които се прекланят и ценят българското изкуство.
Весели случки от живота на местните занаятчии и дипломанти на „Тревненската школа” се разказваха и по време на работната вечеря с представители на Задругата на майсторите на националните художествени занаяти в Трявна. Разбира се, не мина и без традиционните български хора.    
За първия майсторски конкурс в България и изкусните творби на тревненските дърворезбари, за въведените от Славейков правила за обучение във взаимното школо, за първия български професор по химия Пенчо Райков, за местните съратници на Левски, за местния бит и култура, научиха младите доброволци при посещението си в Славейковото школо, Райковата къща, Даскаловата къща, музея на африското и азиатско изкуство и къщата-музей на Ангел Кънчев.
Чрез ролеви игри, лекции, занимания на открито и задачи за работа в екип, лекторите Андрей Беленозов и Костадин Иванов помогнаха на участниците да открият отговори на въпросите „Доброволчеството – безплатен труд или по-добра възможност за реализация? Как да повишим професионалните си умения чрез участие в доброволчески инициативи? История на резбарските школи у нас и основните видове резби. Охрана и безопасност на труда при художествена обработка на дърво.”.  Имаше и игри-уроци по даване на първа медицинска помощ на пострадал при неправилно боравене с длето, познания на дърветата в българската гора и др.
Работата на третия ден приключи с пленер в Тревненския Балкан и професионален конферанс, по време на който младите доброволци оцениха сами творбите на своите връстници. Преди отпътуването си участниците в обучението посетиха и мебелна фабрика „Вълчев”.
Обученията по дърворезба в Доброволческата работилница за идеи и изкуство продължават в Ямбол. Те ще бъдат водени от Костадин Иванов, възпитаник на Тревненската школа. Желание за участие в тях вече проявиха и нови младежи, приятели на доброволците, които се обучаваха в Трявна.   


   

Няма коментари:

Публикуване на коментар